Klára Doležalová a Ivana Jirešová si prohlédly České vejce z dílny JK Jitka Kudláčková

Vymyslet originální dárek k výročí bývá mnohdy oříškem. Před necelými dvěma lety přišel do zlatnické dílny JK Jitka Kudláčková klient s ambiciózním nápadem na překvapení pro jeho ženu, jež má ráda růže. On sám si oblíbil vejce Faberge a toužil i po českých prvcích.

Tak se začal psát příběh jedinečného artefaktu. „České vejce, které se otevírá do růže pomocí ručního mechanismu, přitom hraje skladbu Vltava od Bedřicha Smetany, povrch vejce má secesní Muchovy motivy a níže na podstavci jsou znaky Čech, Moravy i Slezska. Autorem je člen týmu JK designér a zlatnický mistr David G. Hrubec,“ popisuje artefakt kreativní ředitelka a spoluzakladatelka rodinné firmy Jitka Mlynarčík Kudláčková.

Prezentaci Českého vejce v reprezentativní prodejny JK Jitka Kudláčková v Praze si nenechaly ujít moderátorka Klára Doležalová a herečka Ivana Jirešová. „Líbí se mi české prvky a granáty. Je to neuvěřitelné. Je neuvěřitelné dostat takovou zakázku a moci projevit svůj um a talent, vytvořit něco takového dokáže jen opravdový mistr v oboru. České vejce mi připomíná doslova královský šperk z jiného století,“ svěřila se herečka.

A z čeho všeho je tento unikát vyroben? Použity byly české granáty, zlato, diamanty, stříbro, vltavíny, perleť a mosaz na výrobu mechanismu (hracího strojku), a také trochu surové ropy, jelikož klient k ní má určitý vztah. Na podstavci je pak dřevo z české lípy. Na Českém vejci najdete 258 ks malých diamantů, 47 českých granátů, 6 vltavínů, necelých 300 gr zlata 14kt, necelých 200 gr stříbra. „Současná výrobní hodnota tohoto artefaktu je čtyři miliony korun, vycházíme z náročnosti práce a použitých materiálů. Tržní hodnota může být vyšší a v budoucnu bude určitě stoupat z důvodu jedinečnosti a originality,“ dodává ředitel JK Jitka Kudláčková Dušan Mlynarčík.

Jak to na představení Českého vejce vypadalo, e můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Exit mobile version