Jitka Mlynarčík Kudláčková přišla s myšlenkou podpořit obyvatele Venezuely

Slyšeli jste již o výzvě „Vzdej se oběda pro Venezuelu“? Jedná se o sbírku, jejíž finanční výtěžek poputuje na nákup základní potraviny, kterou je pro Venezuelu kukuřičná mouka. Místní obyvatelé jsou totiž ohroženi chudobou a občanskými nepokoji.

Tato chvályhodná myšlenka se zrodila v hlavě designérky šperků Jitky Mlynarčík Kudláčkové a zrealizovala ji společně s Českomoravskou asociací podnikatelek v rámci projektu ADRA Venezuela. „V roce 1991 jsem vyjela na zkušenou do světa. Byla jsem nadšená vstřícností, otevřeností a přejícností obyvatel Venezuely. Příroda byla neobyčejná a nádherná. Dodnes vidím hejno krásných velkých motýlů, kolibříky sající nektar a barevné zvídavé ryby. Byla jsem tenkrát nepřipravená a šokovaná tím, co přináší nulová sociální politika a pouze soukromé zdravotnictví. Ale i přesto byla Venezuela v té době Švýcarskem Jižní Ameriky. Litr benzínu stál padesát haléřů a nemuseli jste ani vystoupit z auta. Všude vládl stoprocentní a usměvavý servis. Přivezla jsem si inspiraci a nadšení pro současnou tvorbu v JK. Proto se mě dotkla nynější situace, kdy celá zem včetně dětí žije v chudobě, jakou si neumíme představit. Tamější obyvatelé doslova trpí hlady. Proto jsem musela dle svých možností alespoň něco udělat,“ podělila se o svoje zkušenosti Jitka Mlynarčík Kudláčková.

Zahájení této sbírky přišla podpořit celá řada známých osobností. Své srdce druhým přišly otevřít zpěvačka Leona Machálková, herečka Kristýna Janáčková či operní a muzikálová pěvkyně Tereza Mátlová. Svou pomoc ovšem vyjádřili i muži, a to hudebník Tokhi. „Osobně jsem ve Venezuele nebyl, ale znám hudebníky z Venezuely, kteří žijí v Čechách a občas si na akcích povídáme. Není to šťastný život. Oni žijí tady a snaží se zabezpečit svoji rodinu tam. Je to hrozně stresující život. Akci jsem se rozhodl podpořit, protože si myslím, že taková pomoc nemá hranic, a že je dobré podporovat takovou iniciativu. Myslím si, že všichni jsme jedno, že jsme reálně propojení a měli bychom posílit pomoc tam, kde to chybí,“ svěřil se bubeník.

Pomáhat se bude až do září prostřednictvím sbírkového účtu humanitární a rozvojové organizace ADRA (číslo konta v Adře 66888866/0300, variabilní symbol 397). Navíc, všichni dárci budou slosováni a odměněni. Svoji pomoc můžete vyjádřit i přímo na prodejně JK Jitka Kudláčková Jewels. A to buď vhozením příspěvku do zde umístěné kasičky nebo koupí designového šperku z kolekce SOL. Výtěžek z prodeje této kolekce bude totiž věnován na sbírkový účet.

Jak to na zahájení výzvy „Vzdej se oběda pro Venezuelu“ vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Exit mobile version