Tamara Klusová natočila video k Mezinárodnímu týdnu rovnosti tváří

Víte, jaké to je žít s postižením vzhledu? Tamara Klusová si tento pocit vyzkoušela na vlastní kůži a prožila den s tváří poznamenanou Treacher Collins syndromem (genetické onemocnění, jež se projevuje zešikmením očí, zapadlou bradou, rozštěpem patra, čelisti nebo rtu, čelistní anomálií či deformací uší).

Z tohoto dne vzniklo i video k Mezinárodnímu týdnu rovnosti tváří, který upozorňuje právě na vzácná onemocněné ovlivňující vzhled, mezi které patří nejen Treacher Collins syndrom, ale například i velká znaménka, pigmentové skvrny, ekzémy, Goldenhar syndrom, popáleniny, ichtyóza či jiná onemocnění kůže.

„Do mého života přišli lidé s Treacher-Collins syndromem, a mě tohle přátelství otočilo život vzhůru nohama. Byla jsem požádána, abych jim pomohla v rámci osvěty nejen v jinakosti a jejího nepřijímání, ale i s propagací Mezinárodního týdne rovnosti tváří. Když jsem přemýšlela, jak mojí spolupráci pojmout, zrodil se mi v hlavě nápad, že chci prožít den v jiné tváři, a bezmyšlenkovitě jsem se do toho vrhla a netušila jsem, co za prožitek přijde. Před natáčením jsem vyrazila na sraz lidí s Treacher-Collins syndromem, kde jsem vyposlechla se slzami v očích jejich životní příběhy a z nich tak sestavila s Michalem Budínským scénář tohoto minutového spotu. Mezi scénami jsem sama v masce procházela městem a zažívala na vlastní kůži, co všichni lidé se znetvořením zažívají každý, každičký den. Je to obrovská bolest, připadat si neviditelný, protože my, jako společnost, jen klopíme své zraky k zemi, děláme vše pro to, abychom nebyli součástí jakékoliv konfrontace, ale zároveň v momentě, kdy je člověk s jinou tváří dostatečně daleko, jdeme s nejbližším člověkem kolem nás jeho vzhled komentovat… Někdo se soucitem, někdo s posměšky. Moc si přeju, aby tohle video vyvolalo v každém z nás otázku, jak moc laskaví jsme my sami za sebe. Jak se v takových situacích chováme a co bychom měli zlepšit k tomu, aby se těmhle lidem žilo co možná nejlehčeji. Jejich znetvoření na povrchu totiž odkrývá naše znetvořené duše,“ říká ambasadorka Be Treacher Collins Tamara Klusová.

Mezinárodní týden rovnosti tváří se v České republice letos koná poprvé, a to od 17. do 25. května 2019. Během celého týdne poběží již zmíněný spot v multikinech CineStar před každou filmovou projekcí. V rámci programu kampaně, jejíž nosnou myšlenkou je „dívejme se na svět víc srdcem, než očima”, proběhne i řada pikniků po celé České republice (například v Českých Budějovicích, Kladně, Pacově, Hradci Králové, Tachově, Jihlavě a Brně) a také ve slovenském Prešově. Akci uzavře Pražský piknik všech tváří 24. 5. od 15:00 hodin na Střeleckém ostrově.

Představení projektu na tiskové konferenci podpořily známé osobnosti, a to Patrik Děrgel, Jitka Schneiderová či Jana Bernášková. Jak to na TK v CineStar Anděl vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Exit mobile version