Výlet na královský hrad Zvíkov založený Přemyslovci

Nedaleko měst Písek a Tábor leží královský hrad Zvíkov, který je zapsán na seznamu národních kulturních památek. Hrad na první pohled zaujme svým umístěním, protože byl vystavěn nad vodní nádrží Orlík u soutoku Vltavy s Otavou na jazykovitém výběžku protáhlého tvaru. Toto strategické umístění nabízí nejen krásný výhled, ale při pohledu z ptačí perspektivy působí, jako by vystoupil z pohádky či fantasy filmu. Dle historie byl založen Přemyslovci ve 13. století. K dalším majitelům patřili například Rožmberkové či Schwarzenbergové. Hrad je postaven v gotickém stylu.

Prohlídka hradu je velmi příjemná a nejvíce zaujme ty, kteří se vyhýbají organizovaným hromadným aktivitám. Po zaplacení vstupného se totiž vydáte na toulku hradem zcela individuálně s brožurkou v ruce. Stačí, když se budete řídit přehledně umístěnými šipkami. Prohlédnout si budete moci například arkádové nádvoří paláce, jídelnu, Erbovní síň, Rytířská sál, Taneční síň, Korunní síň, kapli sv. Václava či sakristii. Nikdo na vás nebude tlačit, začtete-li se do rozmístěných textů či se budete kochat malebným výhledem.

Na Zvíkov se dostanete pohodlně nejen automobilem (zaparkovat můžete na nedalekém parkovišti), ale i na kole (končí zde cyklostezka č. 1149.) nebo lodí. V sezóně totiž funguje pravidelná lodní doprava Orlík – Zvíkov, která vašemu výletu může propůjčit další dobrodružný či romantický rozměr.

Jak to na hradě Zvíkov vypadá, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Exit mobile version