Tatiana Dyková, Marta Jandová, Ivana Jirešová a Pavel Trávníček slavnostně otevřeli výstavu Svět pohádek Boženy Němcové

Nová výstava v obchodním domě Kotva se bude až do konce roku zabývat Světem pohádek Boženy Němcové. Na malé i velké návštěvníky tu čekají pohádkové příběhy v literární, audio i filmové verzi.

To ale není vše, protože na ploše více než 1 000 m2 se blíže seznámíme i s životem spisovatelky. Prohlédnout si budeme moci repliku stolu, kde Božena Němcová pracovala. Výstava je, mimo jiné, rozdělena do osmi tematických koutků. „Jednotlivé pokojíčky spojují edukaci a zábavu. Děti si v nich užijí legraci a zároveň slouží jako poutavý vzdělávací prvek,“ řekla kurátorka Zuzana Tóthová.

Velkým lákadlem je celá série kostýmů z nejznámějších a nejsledovanějších českých pohádek, které byly natočeny na námět vyprávění Boženy Němcové, a to S čerty nejsou žerty, Byl jednou jeden král, Princ a večernice, Pyšná princezna, Sedmero krkavců, Tři bratři či Tři oříšky pro Popelku.

V rámci slavnostního otevření jsme se mohli potkat i s princem z poslední jmenované pohádky, a to Pavlem Trávníčkem. „Není to tak dlouho, co jsem si svůj původní kostým na Barrandově zkoušel, možná to ale bude tak pět let. Nebyl mi ale jen o pár centimetrů. No…o to jsem asi ztloustnul od té doby. Kostýmy měly takový trochu zádrhel. Původně se totiž mělo točit v létě, to se ale nestalo. Já jsem měl navíc ty punčocháče, za které si mi všichni posmívali, takže v těch mrazech to bylo opravdu bezvadné. Ale byli jsme mladí, tak jsme to nějak zvládli,“ svěřil se s úsměvem Trávníček.

Pohádkového prince doplnila trojice dam ve složení Tatiana Dyková, Marta Jandová a Ivana Jirešová. Herečka Tatiana Dyková má k Boženě Němcové opravdu blízko, protože ji již několik let hraje v Divadle Viola. „Když se řekne Božena Němcová, tak se mi vybaví citace z Babičky, kdy ta Babička říká: „Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.“ Moje dcera už je teď tak veliká, je jí osm, že bych ji asi pro to pírko poslala skočit místo mě,“ prozradila zpěvačka Marta Jandová.

Interaktivní výstava Svět pohádek Boženy Němcové bude v OD Kotva k vidění do 31. prosince 2021. Fotogalerii ze slavnostního otevření a přestřižení pásky naleznete na našem oficiálním FB profilu.

Exit mobile version