Bubeník Tokhi a umělec Alexandre Lora mají společné dítko, a to skladbu Anyhow Connected

Víte, co je to handpan? Jedná se o hudební nástroj vyrobený ze dvou kovových hemisfér, vzhledově připomíná UFO a hraje se na něj rukama. Není proto divu, že si ho vybral český bubeník Tokhi pro svůj společný projekt s věhlasným perkusistou a umělcem Alexandrem Lorou, který byl nominován na cenu Grammy v kategorii „Best World Music Album“.

Skladba Anyhow Connected vznikla v rámci výzvy oficiální hudební kanceláře SoundCzech, která podporuje české umělce a jejich tvorbu v zahraničí. „Když se mi naskytla podobná příležitost ani chvilku jsem nepřemýšlel nad tím, koho bych měl oslovit. Alexe znám mnoho let, několikrát mi pomohl s výběrem nástroje. Orientovat se ve všech modelech a stupnicích, nenechat se napálit cenou, nekoupit handpan od špatného výrobce – to vše je pro začínající hráče velmi složité. Alex mi často ukázal cestu a jsme tak přáteli mnoho let,“ vysvětlil Tokhi.

Vybrat vhodný handpan ovšem nebylo jen tak jednouché. S touto problematikou Tohkimu ochotně pomohl Alexandre Lora, a dali dohromady nástroje, které k sobě perfektně ladily. Celý hudební počin je natočen na handpan slovenského výrobce Singing Steel, Alex používá izraelské nástroje Yishama. I samotné nahrávání skladby nebylo jednoduché, protože každý z umělců se nacházel na druhé straně planety. „Nahrávku jsme si několikrát poslali, vždy s připomínkami, a když se nám zdálo, že je to ono, natočil jsem svůj „hlas“ do základu, které Alex poslal společně se stopou clicku,“ přiblížil vnik Anyhow Connected Tokhi.

Exit mobile version