Do Brna na Festival Mendel přijede spisovatel Simon Mawer, americká kapela Kool & the Gang a mnozí další

Druhá půlka července se odehraje ve znamení Gregora Johanna Mendela, protože právě v těchto dnech uplyne 200 let od narození této mnohostranné osobnosti. „Nejvíce se proslavil objevy zákonů dědičnosti, méně známý je třeba fakt, že byl také prvním člověkem, který popsal tornádo a zajímal se o meteorologii. Dalším z neméně známých přesahů je jeho vášeň pro včelařství a výsadbu stromů a keřů, z nichž některé je dodnes možné najít v zahradách Augustiniánského opatství na Starém Brně. Mimo to byl i ředitelem Moravské hypoteční banky,“ prozradil ředitel Společně o.p.s. Jakub Carda.

Na mimořádný význam Gregora Johanna Mendela upozorní brněnský Festival Mendel celou řadou akcí pro odbornou i laickou veřejnost, a to od od 17. do 24. července 2022. Pozvání na festival přijal světoznámý britský spisovatel Simon Mawer (autor oceňovaného románu Mendelův trpaslík), absolvovat budeme moci komentovanou prohlídku historických míst či navštívit novou výstavu v prostorách Opatství, která zahrnuje i originál obrazu Svatý Augustin od slavného malíře Petera Paula Rubense z roku 1639.

Zlatým hřebem Festivalu Mendel bude velký open-air hudební program v pátek 22. a v sobotu 23. července. Na pódiích v centru Brna vystoupí americká kapela Kool & the Gang, Ewa Farna, Barbora Poláková, Thom Artway, rocková kapela Jamaron, Lake Malawi, Kateřina Marie Tichá s kapelou Bandjeez, orchestr B-Side Band s bandleaderem Josefem Buchtou s mladým talentovaným zpěvákem a multiinstrumentalistou Jayem Delverem. V rámci programu proběhne i slavnostní koncert Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru. Sobotní finále koncertů ozáří monumentální ohňostroj z hradu Špilberk.

(Foto: Festival Mendel)

Exit mobile version