Pavel Šporcl zahrál na housle před Obecním domem Drdlův Souvenir. Houslí se chopili i Leona Machálková, Vojta Dyk, Petr Janda, Jan Maxián a další

Před Obecním domem v centru Prahy se odehrál malý koncert. Nejznámější český houslista Pavel Šporcl dorazil před historickou budovu v historickém kabrioletu řízeném indickým sluhou, po vzoru houslisty Kubelíka, a zahrál Drdlův Souvenir. Tímto překvapením pro všechny náhodné kolemjdoucí odstartoval akci, na které představil a pokřtil své nové album Pocta Janu Kubelíkovi, kde najdete Kubelíkův Koncert č. 1 C dur a houslový koncert v e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Poté, co se Pavel Šporcl přivítal s rodinou a přáteli, přesunuli se všichni pozvaní do Obecního domu. „Obecní dům mám rád a také Kubelík zde často hrával. Právě ve Smetanově síni odehrál i svůj poslední velký koncert. Zcela nepochybně v ní odehrál oba houslové koncerty z alba. S tímto géniem loci koncertního sálu se pro mě nahrávání stalo mnohem důležitější a procítěnější událostí,“ vysvětlil houslista.

Akce, kterou provázel český moderátor Alexandr Hemala, vyvrcholila křtem již zmíněného alba a originálním vystoupením. Leona Machálková, Vojta Dyk, Petr Janda, Jan Maxián, Jan Vondráček, Martin Zbrožek a starosta Prahy 1 Petr Hejma se chopili houslí a předvedli, jak to s houslemi umí. Jediná žena mezi muži, Leona Machálková, zavzpomínala na své zkušenosti s tímto hudebním nástrojem: „Naposledy jsem “veřejně” hrála na housle na vánočních koncertech s Orchestrem Karla Vlacha, přiměl mě k tomu dirigent Dalibor Kapras a já jsem souhlasila. Mělo to v publiku veselý ohlas a já jsem nakonec měla také radost. Doma si občas zahraji jen tak, nebo něco opráším před koncertem se svou kapelou.“

Slavnostní křest desky symbolicky odstartoval turné Pocta mistrům II. Na každém koncertě bude Pavel Šporcl hrát oba houslové koncerty nahrané na nové desce. „Je to svým způsobem dost netradiční, hrát na jednom vystoupení dva houslové koncerty za sebou, koncepčně to ale dává smysl a je to pro mne výzva. Kubelík Mendelssohna-Bartholdyho hrál rád a mé turné je tedy Pocta (těmto dvěma) mistrům,“ vysvětluje houslový virtuos.

Jak to na slavnostním křtu vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Exit mobile version