Rozhovor: Víte, jaký má Marek Taclík vztah k brýlím?

Českého herce Marka Taclíka můžeme aktuálně dvakrát týdně vídat v televizním seriálu ZOO, kde hraje Eduarda Novotného, otce hlavní hrdinky Sidonie Anny Novotné (Michaela Pecháčková). V posledních letech jsme se s ním mohli potkat i ve filmech Srdce na dlani, Po čem muži touží 2, Gump – pes, který naučil lidi žít, Bábovky, Krajina ve stínu a v mnoha dalších.

Některé jeho postavy brýle nosí, jiné ne. On se ale v civilním životě bez brýlí neobejde. V krátkém rozhovoru nám Marek Taclík přiblížil, jaký je jeho osobní vztah k brýlím či jakou má jejich spotřebu. Dokonce se s námi podělil o historku, kdy si s ním jedny z jeho brýlí zahrály tak trochu hru na schovávanou.


Jste ambasadorem značky Alensa, jaký máte vztah k brýlím?

Marek Taclík: Mám k nim kladný vztah, nemůžu bez nich žít. Je to takový italský vztah, neustále se hádáme. Vypadá to, jak kdybychom po sobě házeli talíře, takže jsem často v optice, protože jsou poškrábané, zničené anebo je pro jistotu ztratím úplně.

Svěřil jste se, že Vaše brýle často postihují nehody. Máte i nějaký časový rekord od pořízení brýlí po jejich rozbití?

Marek Taclík: V optice Alensa, kde se o mě starají děvčata Magda s Kristýnou, podle mě nikdy nic takového neviděli. Ten rekord je až k neuvěření a je to asi hodina, od nových brýlí do jejich úplného zničení.

Lidem se často stává, že svoje brýle nemohou najít. Patříte také do této skupiny nebo máte nějakou radu, jak zmatenému hledání předejít?

Marek Taclík: Jsem ten poslední, kdo by mohl někomu radit, jak najít brýle. Mám jich pro jistotu hodně, protože je často nemůžu najít, často je také někde zapomínám. Doma máme nad botníkem, až u stropu skříňku, kam se ukládají věci, které používáme jednou za rok, jako jsou například holínky na chalupu. Tak třeba tam našla moje manželka po roce brýle, které jsem si myslel, že jsou ztracené. Co tam dělaly a jak se tam dostaly, to opravdu nikdo z nás netuší. A takových historek s brýlemi mám nespočet.

Potkali jsme se na křtu slunečních brýlí. Nosíte dioptrické (zatmavovací) sluneční brýle?

Marek Taclík: Zatmavovací zatím ne, ty jsem ještě neměl. Mám brýle, na které mám sluneční klip, a to využívám. Jinak nosím klasické sluneční brýle. Vyhýbám se dražším variantám, protože by mi dlouho nevydržely.

Vaše povolání Vás již proměnilo v desítky postav a hrdinů. Jak ovlivňuje potřeba nosit brýle práci maskérek?

Marek Taclík: V některých rolích dokonce brýle mám. Třeba minulý rok jsme točili společně s Danou Morávkovou, která je také tváří Alensa, kriminální seriál a oba jsme tyto brýle měli. Optika mi nechala vyrobit raději dvoje zcela totožné, abych si jedny nechal na place, kdybych ty druhé ztratil nebo zapomněl, což se mi samozřejmě stává.

Vídáme Vás s brýlemi i bez nich. Nosíte i kontaktní čočky?

Marek Taclík: Kontaktní čočky nenosím, zatím jsem se k nim nepropracoval. V soukromém životě mě teď už bez brýlí téměř nepotkáte. V divadle nebo před kamerou ano.

Máte raději výrazné nebo nenápadné obroučky brýlí?

Marek Taclík: Obojí. Rád to střídám podle aktuální nálady, a to mě na tom právě baví.

Exit mobile version