Marie Tomsová, Petr Batěk, Bára Fišerová a Kristýna Janáčková „otevřeli“ Druhý život Mozartův

Znáte dobře život a smrt Wolfganga A. Mozarta? Autoři Oldřich Vlček a Václav Junek před pár dny představili knihu Druhý život Mozartův odvíjející se od myšlenky, že smrt Wolfganga Amadea byla v roce 1791 pouze předstírána, a ještě po několik desítek let žil a skládal.

Při pátrání se Václav Junek musel vypořádat s nejednou zapeklitou situací. Co ho ale překvapilo nejvíce? „Poměrně dost drsné poznání, jak zásadně jsou dobové prameny poznamenány časem i atmosférou kolem jejich vzniku. Cokoli novějšího jsou vlastně pouhé odvozeniny, které není možné ani hodnotit, ani zpětně přijmout bez historického kontextu. A ten uspokojivě ovládáme, dokonce v celé řadě speciálních náhledů,“ svěřil se Junek a dodal: „Mne osobně však přímo šokuje zprostředkované poznání, že o tom jak a na co měl Mozart zemřít už v roce 1791, nejsou jiné než dobové, a tedy z dnešního vysoce sofistikovaného pohledu dokonale irelevantní doklady.“

Kmotry pozoruhodné publikace se stali herec, hudebník, textař a skladatel Petr Batěk, bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová, herečka a výtvarnice Bára Fišerová či divadelní, seriálová a filmová herečka Kristýna Janáčková. Čtveřice kmotrů knihu nejen slavnostně „otevřela“, ale pohovořila i o svém vztahu k Mozartovi.

Např. Baťkovi jeho bouřlivý život připomíná nespoutanost rockových hvězd. Kristýna Janáčková má ke geniálnímu skladateli jedinečný vztah. „Je to 10 let zpátky, když už jsem byla těsně před porodem, už jsem nemohla létat a rozhodli jsme se na Vánoce odjet do Vídně a tam jsme se samozřejmě pídili po Mozartovi. Byli jsme v místech, kde tvořil, navštívili jsme i jeho hrob. Měla jsem jeho skladby i v porodnici, a když se potom Louis narodil, tak jsme si Mozarta hodně pouštěli,“ svěřila se na akci herečka.

(Foto: Bohemica Books/František Jirásek)

Exit mobile version