Prahu navštívila Angličanka Louise Brown, první „dítě ze zkumavky“

Na pražské klinice IVF CUBE proběhlo oficiální zahájení činnosti Nadačního fondu ProPlodnost, kterého se zúčastnila i Louise Brown, která se narodila v roce 1978 jako první dítě metodou IVF.

Usměvavá Angličanka se podělila o svůj příběh. Louise se narodila 25. července 1978 v Oldhamské královské nemocnici jako první dítě na světě, které bylo počaté mimo tělo matky. O její narození se zasloužili embryolog Robert Edwards spolu s gynekologem Patrickem Steptoem, kteří použili metodu in vitro (IVF). Během tiskové konference jsme měli možnost vidět i několik záběrů z narození a života Louise Joy Brown. „Hned po mém narození navrhl gynekolog Patrick Steptoe mým rodičům, aby mi dali prostřední jméno Joy, což znamená radost. Nadační fond ProPlodnost vnímám jako projekt, který může radost přinést mnoha lidem, a já mu do budoucnosti přeji mnoho úspěchů,“ svěřila se Brown.

Pilotní fáze Nadačního fondu ProPlodnost byla zahájena v červnu 2023. On-line dotazník vyplnilo více než 2 000 zájemců převážně ve věku 20 až 39. Jak Louise Brown, tak vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE a odborný garant Nadačního fondu ProPlodnost MUDr. Hana Višňová zdůraznily, že je velký důraz kladen na to, jak se chránit před početím, ale otázka plodnosti zůstává žalostně opomíjená.

„Zájem o testování i zpětná vazba od zapojených potvrdily náš předpoklad, že lidé mají o plodnosti nedostatek informací, přičemž mnohé z nich jsou zkreslené. Nemluvě o chybějící prevenci, kterou si ženy často mylně zaměňují s preventivní prohlídkou u gynekologa a u mužů absentuje úplně,“ upozornila MUDr. Hana Višňová a dodala: „Lidé si často myslí, že plodnost mají pod kontrolou, pokud žijí zdravě a cvičí. Ženy též podléhají mylné představě, že antikoncepce či tzv. social freezing jsou spolehlivými metodami, jak odložit těhotenství na pozdější věk, aby se mohly věnovat kariéře. Když se potom pro založení rodiny rozhodnou, bývají zaskočené.“

Cílem Nadačního fondu ProPlodnost je rozšířit dostupnost informací a možnosti vzdělávání pro laickou veřejnost, nabídnout preventivní vyšetření plodnosti zdarma a v neposlední řadě zprostředkovat finanční podporu terapií a léčby znevýhodněných skupin. Tiskovou konferencí prováděla Lucie Hrdličková Ptáčková. Po seznámení s Louise Brown, prvním „dítětem ze zkumavky“, a Nadačním fondem ProPlodnost následovala krátká prohlídka laboratoře pod vedením RNDr. Renaty Hüttelové, Ph.D., MBA.

Jak to na setkání s Louise Brown a představení Nadačního fondu ProPlodnost vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Nenudimese.cz)

Exit mobile version