Helena Vondráčková, Petra Černocká, Veronika Žilková a další známé tváře otevřely Retro muzeum Praha v OD Kotva

Atmosféra 70. a 80. let v Československu na vás dýchne ve 4. patře OD Kotva, a to při návštěvě nově otevřeného Retro muzea Praha. Expozice, jenž se rozkládá na ploše 2 500 metrů čtverečných, zaujala mnoho milovníků historie a vzpomínání. Pozvání na vernisáž přijaly Helena Vondráčková, Petra Černocká, Veronika Žilková, Leona Machálková, Nela Boudová, Andrea Růžičková Kerestešová či Anife Vyskočilová.

Návštěvníci pozoruhodné výstavy mohou obdivovat a zkoumat 12 000 unikátních předmětů z řad módy, bydlení, stravování, trávení volného času, komunistické propagandy i fungování undergroundu. Do vzniku výstavy se zapojilo i několik známých osobností, které do expozice zapůjčily své osobní věci. Například zpěvák Matěj Ruppert přispěl svojí sbírkou magnetofonů a zpěvačka Helena Vondráčková svými šaty ze 70. a 80. let.

Retro muzeum Praha doslova vybízí ke vzpomínání. „V sedmdesátých letech jsem byla na základce a gymplu, osmdesátky jsem strávila na vejšce a prožila tam skvělá léta. V roce 1982 jsem začala točit seriál My všichni školou povinní. Teď ale zvlášť vzpomínám na seriál Druhý dech, kde jsem točila s Pepu Abrhámem. Já jsem k němu vzhlížela a on mě vozil na motorce. Měla jsem s ním malinko takový seriálový flirtík, ale v tom nás pak nachytal Vašut a Pepíčka zbil. Zdravím Pepíčka do nebe. On byl stejně největší hvězda 80. let,“ zasnila se Veronika Žilková.

Do minulosti se v myšlenkách vrátila i Helena Vodráčková. „Já jsem byla tou dobou hodně rozlítaná, vystupovala jsem i dost v zahraničí, i nějaká turné proběhla. Ale osobně hrozně ráda vzpomínám na Silvestry s Menšíkem. To byly skvělé pořady, Vladimír byl opravdová studna nápadů. Už jen šaty, které nám třeba šily v televizi, to byla vždy nádhera,“ svěřila se zpěvačka a přiblížila svůj příspěvek výstavě: „Já jsem na výstavu zapůjčila jedny svoje šaty, ale z osobního šatníku, patřily svou dobou mezi mé nejoblíbenější a koupila jsem si je v zahraničí.“ 

Retro muzeum Praha se nachází ve 4. patře OD Kotva a je otevřeno denně od 9:00 do 20:00 hodin. Jak to na slavnostní vernisáži vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Exit mobile version