Festival Struny podzimu se přejmenoval na Prague Sounds. Letos ho zahájí americký band Snarky Puppy

„Prvních 25 let byl jen začátek…,“ těmito slovy odstartovala tisková konference, na které bylo oznámeno, že festival Struny podzimu mění název na Prague Sounds. Po čtvrtstoletí své existence se tak festival posouvá dál nespoutaný názvem evokující vážnou hudbu a podzimní termín. Od 23. října do 24. listopadu 2022 se tak mohou diváci těšit na důsledně kurátorovaný výběr hudby bez ohledu na žánry.

„Po završení prvního čtvrtstoletí festivalu Struny podzimu otevíráme novou kapitolu. Nový název festivalu skvěle reflektuje, kam se festival za 25 let od svých začátků vyvinul. Název Prague Sounds je stejně kosmopolitní, jako je jeho současný festivalový program. Prague Sounds evokuje žánrovou otevřenost, akcentuje genia loci Prahy a není vázán na konkrétní roční období roku. Věřím, že nový název festivalu umožní jeho další rozvoj na domácí scéně, tak i větší povědomí o festivalu v mezinárodním měřítku,“ říká ředitel a zakladatel festivalu Marek Vrabec.

Festival Prague Sounds bude zahájen v neděli 23. října vystoupením amerického bandu Snarky Puppy ve Velkém sále Lucerny. Následný vyladěný program nabídne celou řadu hudebních zážitků. V rámci festivalu vystoupí mandolínový virtuos, zpěvák a skladatel Chris Thile, berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, jazzové kvarteto ve složení Joshua Redman – Brad Mehldau – Christian McBride – Brian Blade, britský úkaz s jedinečnou hudební a literární vizí Ghostpoet, bubeník Makaya McCraven, zpěvačka Laura Mvula či německý neoklasický skladatel a klávesový kouzelník Nils Frahm.

Prague Sounds navíc oslaví jubileum Jiřího Stivína. „Už 30 let pořádám tradiční podzimní koncert k poctě patronky muzikantů sv. Cecílii a v podobném duchu se ponese i tento festivalový večer. Sice shodou okolností oslavím kulatiny, ale nečekejte žádné nakašírované ceremoniály, při kterých je vše naplánované na vteřinu. Slavit totiž budeme jak jinak než hudbou – starou, novou i jazzovou. A především pak improvizací, bez které si život nedokážu představit. Těšit se můžete tradičně na Collegium Quodlibet a uvidíme, kteří další hudební přátelé půjdou zrovna okolo,“ svěřil se Stivín.

Jak to na tiskové konferenci Prague Sounds vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Exit mobile version